#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

6 podstawowych grup składników odżywczych wymaganych przez organizm w celu zapewnienia optymalnego zdrowia

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

Dowiedz się o 6 podstawowych grupach odżywczych, ich roli w organizmie i najlepszych źródłach pożywienia dla każdej z nich.

Optymalne zdrowie to nie tylko brak chorób. Wiele osób akceptuje fakt, że jeśli nie są chore lub nie zdiagnozowano u nich choroby, to muszą być zdrowe. Skutki niemego zapalenia lub niedoborów w organizmie często nie są widoczne przez lata, zanim organizm w końcu się rozpadnie.

Kiedy życie nie jest prowadzone w stanie "optymalnego zdrowia", pojawią się objawy, które mogą być na tyle poważne, że nie zostaną zdiagnozowane jako choroba, ale są to sygnały ostrzegawcze twojego organizmu, że twoje zdrowie jest zagrożone. Na przykład, kiedy w ciągu dnia stale czujesz się zmęczony, mimo że spałeś 7-8 godzin w nocy, jest to oznaką, że nie żyjesz w stanie optymalnego zdrowia.

Sprawdź tę listę, która powie Ci, czy Twoje zdrowie jest zagrożone.

Co to znaczy żyć w stanie optymalnego zdrowia?

Życie w optymalnym stanie zdrowia oznacza dwie bardzo ważne rzeczy:

  • Detoksykacja: Pozbycie się toksycznych substancji z twojego organizmu.
  • Pożywienie: Dostarczenie odpowiednich składników odżywczych do organizmu, aby odżywić każdą komórkę w celu uzyskania optymalnego stanu zdrowia.

Odkryj sześć podstawowych grup składników odżywczych, które są niezbędne do utrzymania Twojego organizmu w optymalnym stanie zdrowia. Zrozumcie główne role poszczególnych składników odżywczych, jak również najlepsze źródła pożywienia każdej z nich.

Czym jest 6 podstawowych grup składników odżywczych?

Składniki odżywcze potrzebne człowiekowi do utrzymania optymalnego stanu zdrowia można podzielić na 6 grup. Poniższe składniki odżywcze są niezbędne, co oznacza, że Twój organizm nie może ich samodzielnie produkować, a Ty musisz je pozyskać ze zdrowej diety.

  1. Węglowodany Białko (istnieje 8 niezbędnych aminokwasów)
  2. Tłuszcze lub lipidy (istnieją 2 niezbędne kwasy tłuszczowe)
  3. Woda Minerały (jest 5 niezbędnych minerałów i 16 niezbędnych śladowych minerałów)
  4. Witaminy (istnieje 13 niezbędnych witamin)

Wyjaśniono 6 podstawowych grup składników odżywczych

Poniżej znajduje się przegląd wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ich głównych funkcji w organizmie i gdzie można je uzyskać.

Węglowodany

Węglowodany to naukowa nazwa cukru, związku organicznego, który składa się z węgla, wodoru i tlenu (CH2O).

Węglowodany mogą być albo pojedynczymi cząsteczkami zwanymi monosacharydami (np. glukoza); albo złożonymi łańcuchami cząsteczek zwanymi polisacharydami (np. celuloza).

Rola węglowodanów w organizmie: Węglowodany są rozkładane w organizmie, tworząc glukozę, która daje nam energię. Bez wystarczającej ilości węglowodanów, organizm rozpada białko i tłuszcze, aby dostarczyć energię, co w dłuższej perspektywie jest szkodliwe dla zdrowia.

Do grupy węglowodanów zalicza się: Polisacharydy (takie jak celuloza, skrobia i glikogen); disacharydy (takie jak sacharoza i laktoza); oraz monosacharydy (takie jak glukoza i fruktoza).

Dobre źródła węglowodanów: Należy dążyć do spożywania węglowodanów złożonych z owoców, zbóż, fasoli i warzyw korzeniowych, ponieważ są one rozkładane stopniowo w ciągu dnia, zapewniając stały dopływ energii; lub fruktozy z owoców.

Złe źródła węglowodanów: Przetworzone produkty spożywcze z rafinowanym cukrem.

Białko:

Wszystkie białka są początkowo produkowane przez rośliny. Nie trzeba jeść mięsa zwierzęcego, aby otrzymać swoje białko. Białko zwierzęce to po prostu "przetworzone" białko roślinne. Zielone warzywa są wypełnione białkiem i są o wiele bardziej korzystne i biodostępne dla organizmu.

Białko jest podstawowym materiałem budulcowym dla wszystkich żywych komórek. Białko jest zbudowane z kombinacji do 25 różnych aminokwasów, z których każdy służy swojemu własnemu celowi.

Istnieje 8 niezbędnych aminokwasów (histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina).

Z tych pozostałych aminokwasów mogą być wykonane. Nieistotne nie oznacza, że ich nie potrzebujesz. To tylko oznacza, że twój organizm może je wytwarzać.

Rola białek w organizmie: Proteiny są niezbędne do wzrostu (budowania nowych tkanek) i naprawy. Każda komórka w naszym organizmie potrzebuje białka, aby pozostać przy życiu.

Dobre źródła białka: Aby źródło pożywienia białkowego było kompletne, musi zawierać osiem niezbędnych aminokwasów. Jaja, zboża/ziarna, takie jak komosa ryżowa, ryby, jogurt, zielone warzywa liściaste, nasiona, orzechy, fasola, soczewica, spirulina i chlorella są doskonałymi źródłami białka.

Złe źródła białka: Chociaż są to kompletne źródła białka, należy unikać czerwonego mięsa, ponieważ jest ono kwasotwórcze, trudne do strawienia i przyswojenia, a często zawiera antybiotyki i hormony wzrostu, chyba że spożywa się mięso zwierząt karmionych trawą.

Kwasy tłuszczowe

Niezbędne kwasy tłuszczowe to naukowy termin oznaczający tłuszcze, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.

Linolowy i alfa-linolenowy to jedyne dwa niezbędne kwasy tłuszczowe, które nie mogą być syntetyzowane przez organizm i muszą być pozyskiwane z naszej diety.

Organizm może syntetyzować wszystkie inne specjalistyczne tłuszcze, w tym cholesterol, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 z tych dwóch.

Rola kwasów tłuszczowych w organizmie: Tłuszcze działają jako zapasowe źródło energii, gdy węglowodany są niedostępne i izolują ich ciało. Są one wykorzystywane jako magazyn energii, do przechowywania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ułatwiając transmisję nerwów (niezbędne dla zdrowia mózgu) i ochrony naszych ważnych organów i stawów.

Do grupy tłuszczów zalicza się: Linolowy i alfa-linolenowy to jedyne dwa niezbędne kwasy tłuszczowe.

Dobre źródła tłuszczów: Ciemnozielone warzywa liściaste, nasiona, orzechy (zwłaszcza orzech włoski i migdały), całe ziarna. Zapoznaj się z najlepszymi źródłami niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Woda

Około 60% ludzkiego ciała to woda. Mówiąc wprost, woda jest nie tylko niezbędna dla ludzi, ale jest niezbędna do życia na Ziemi.

Rola wody w organizmie: Woda jest niezbędna do funkcjonowania komórek. Potrzebujemy wody do transportu składników odżywczych, usuwania odpadów, regulacji temperatury ciała, reakcji chemicznych i wielu innych zastosowań w organizmie.

Ile wody powinniśmy pić każdego dnia? W klimacie umiarkowanym, zdrowy dorosły człowiek powinien pić około 1,5-2 litrów wody dziennie. Jednak ilość potrzebnej wody różni się u poszczególnych osób i zależy od ilości wykonywanego wysiłku fizycznego, klimatu (gorący lub zimny) oraz masy ciała. Oto dobry przewodnik po spożyciu wody w zależności od wielkości Twojego ciała.

Minerały

Minerały są naturalnie występującymi substancjami nieorganicznymi. Istnieje około 3800 znanych minerałów, z których 21 jest niezbędnych do zdrowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Rola minerałów w organizmie: Minerały odgrywają ogromną i zróżnicowaną rolę w organizmie, w tym w zdrowym wzroście i rozwoju, transporcie substancji wokół ciała, utrzymaniu regularnego bicia serca, budowaniu silnych kości i zapewnieniu dobrego funkcjonowania układu nerwowego.

W skład grupy minerałów wchodzą: Pięć głównych minerałów w organizmie człowieka to wapń, fosfor, potas, sód i magnez. Organizm potrzebuje również mniejszych ilości minerałów znanych jako minerały śladowe, które mają specyficzne funkcje biochemiczne w organizmie człowieka: żelaza, kobaltu, miedzi, cynku, manganu, molibdenu, jodu, selenu, siarki, chlorku, boru, krzemu, wanadu, niklu, arsenu i chromu.

Dobre źródło minerałów: Możemy uzyskać wszystkie minerały, których potrzebuje organizm, jedząc dietę, która jest w większości oparta na roślinach, zwłaszcza z dużą ilością świeżych owoców i warzyw.

Witaminy:

Witaminy to grupa związków organicznych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i odżywiania organizmu. Są one potrzebne w niewielkich ilościach w diecie, ponieważ nie mogą być syntetyzowane przez organizm.

Rola witamin w organizmie: Witaminy pełnią w organizmie ogromną liczbę funkcji, w tym zdrowy wzrost i rozwój oraz utrzymanie nas w stanie wolnym od chorób.

Do tej grupy witamin należą: Istnieje 13 niezbędnych witamin: Witaminy A, C (kwas askorbinowy), D (obecnie technicznie sklasyfikowane jako hormon), E, K i witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (piroksydyna), B7 (biotyna), B9 (kwas foliowy) i B12 (kobalamina).

Dobre źródło witamin: Wszystkie witaminy, których potrzebuje organizm, możemy uzyskać dzięki diecie opartej głównie na roślinach, zwłaszcza z dużą ilością świeżych owoców i warzyw.

Podsumowanie:

Natura dostarcza Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm. Możesz uzyskać więcej niż wystarczającą ilość składników odżywczych poprzez spożywanie diety opartej głównie na roślinach, z dużą ilością świeżych owoców i warzyw.

Upewnij się, że twoja dieta składa się przede wszystkim z pokarmów zasadowych, które pozwalają ciału lepiej wchłaniać i przyswajać składniki odżywcze, których tak bardzo potrzebuje.

Sok ze świeżych owoców i warzyw to jeden z najlepszych sposobów na dostarczenie organizmowi dużych ilości niezbędnych witamin i minerałów, najskuteczniejszy i najszybszy.

#