Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...
Prawie każde dziecko uwielbia sok jabłkowy, ale co zwykle dzieje się, gdy dorasta? Skończą szkołę na dojrzałym rodzeństwie z sokiem jabłkowym: cydr jabłkowy.
Ale czy wiesz, co odróżnia te dwa pyszne napoje? Odpowiedź jest o wiele dziwniejsza i myląca, niż się spodziewałeś.
Przeczytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakie są różnice między cydrem jabłkowym a sokiem jabłkowym! I dalej przewijaj do naszego przepisu na cydr jabłkowy, który możesz zjeść w domu.
Cydr jabłkowy a sok jabłkowy: 3 główne różnice
Ponieważ nie istnieje żadna norma prawna dotycząca etykietowania cydru jabłkowego i soku jabłkowego, różnice mogą w rzeczywistości różnić się w zależności od lokalizacji. Oto trzy podejścia do etykietowania cydru jabłkowego i soku jabłkowego:
1. Sposób, w jaki napój został przetworzony. Niektóre państwa określają różnice między cydrem jabłkowym a sokiem jabłkowym, a przedsiębiorstwa muszą brać pod uwagę te różnice przy tworzeniu etykiet. Na przykład Massachusetts określa wytyczne dotyczące przetwarzania cydru jabłkowego.
Cydr z takich stanów jest prawdopodobnie tym, o czym większość z nas myśli, kiedy myśli o cydrze jabłkowym. Mianowicie, pochmurny i bardzo łatwo psujący się napój jabłkowy, którego można by się spodziewać na stoiskach rolnych i targowiskach rolników. Ten smaczny i niefiltrowany napój jest najłatwiej dostępny, gdy jabłka są w sezonie. Czasami ten cydr jest również niepasteryzowany, w którym to przypadku naturalnie występujące drożdże mogą powodować fermentację. Taki niepasteryzowany cydr z wiekiem staje się lekko gazowany i alkoholowy.
Soki jabłkowe w tych bardziej rygorystycznych stanach zostały przefiltrowane w celu usunięcia ciał stałych i pasteryzowane tak, aby dłużej pozostawały świeże. Sprawia to, że sok jabłkowy jest bardziej stabilny na półce, dlatego często można go zobaczyć w nie-chłodniach w sklepie spożywczym.
2. Czy jest tam alkohol, czy nie. Poza Stanami Zjednoczonymi, termin "cydr" jest zarezerwowany dla twardych cydrów jabłkowych. Więc, jeśli jesteś w Irlandii na wakacjach, unikaj zamawiania kieliszka cydru dla 12-latka.
3. Sama etykieta. Istnieją firmy, w szczególności Martinelli's, które używają terminów "cydr" i "sok" zamiennie na tym samym produkcie.
Zgadza się - różnicę można czasem sprowadzić jedynie do sztuczki marketingowej. Według ich strony internetowej "sok jabłkowy Martinelli'ego i cydr są takie same; jedyną różnicą jest etykieta... Nadal oferujemy etykietę na cydr, ponieważ niektórzy konsumenci wolą po prostu tradycyjną nazwę dla soku jabłkowego".
Czy możesz zrobić swój własny (bezalkoholowy) cydr jabłkowy w domu?
Odpowiedź brzmi: tak, możesz zrobić swój własny cydr jabłkowy w domu!
Nasz własny przepis na cydr jabłkowy został stworzony przez naszego szefa kuchni i konsultanta ds. soków Goodnature, Ariego. W przeciwieństwie do większości przepisów na cydr jabłkowy, nie będziesz potrzebował garnka, wolnowaru czy sitka - tylko sokowirówki.
Następnym razem, gdy będziesz polować na cydr jabłkowy lub sok jabłkowy, zrób to sam! To łatwy i kreatywny sposób na eksperymentowanie z różnymi przepisami i poznanie tego, co wchodzi w skład Twojego napoju.
Zapoznaj się z naszym przepisem na cydr jabłkowy przygotowanym przez szefa kuchni tutaj!
Starożytne pochodzenie twardego cydru jabłkowego
Jest to trochę styczne, ale na tyle interesujące, że można się nim podzielić.
Tysiące lat temu, kraby stały się bardzo powszechnym składnikiem cydru. Ponieważ te jabłka nie były zazwyczaj spożywane ze względu na ich gorzki smak, używano ich do gotowania i picia. Po wytłoczeniu i wypiciu soku pozostawiono je do fermentacji (przekształcając je w twardy cydr).
Od czasu narodzin twardego cydru, popularność tego napoju szybko rozprzestrzeniła się po Europie i ostatecznie trafiła do Stanów Zjednoczonych. Popularność twardego cydru z czasem zmalała i została zastąpiona sodą i piwem. Pozostawił nam cydr jabłkowy, sok jabłkowy i cydr twardy.
Co to jest cydr jabłkowy (Apple Cider)? Najczęstsza definicja
Cydr jabłkowy jest powszechnie definiowany jako niefiltrowany, surowy, niepasteryzowany, słodki, bezalkoholowy napój, w którym wykorzystuje się świeże jabłka.
Aby zrobić cydr jabłkowy, świeże jabłka są cięte i prasowane za pomocą prasy hydraulicznej. Ponieważ cydr jabłkowy jest surowy i zawiera tłoczony "miąższ" jabłek, nie przechodzi typowego procesu filtracji.
Ze względu na gruboziarnisty miąższ i inne "zacieki" jabłek, cydr jabłkowy ma średnio- i ciemnokarmelowy kolor. Niezwykle ważne jest, aby świeży cydr pozostawał w lodówce lub aby temperatura w pomieszczeniu zaczęła przeskakiwać fermentację - tworząc twardy cydr! Na Środkowym Zachodzie świeży cydr jabłkowy znajduje się zwykle w dzbanach galonowych lub półgalonowych w lokalnych sklepach spożywczych, sadach jabłkowych, na targach rolniczych i innych.
Co to jest sok jabłkowy? Najczęstsza definicja
Sok jabłkowy jest bardzo podobny do cydru jabłkowego, z wyjątkiem tego, że przechodzi zarówno proces filtracji, jak i pasteryzacji.
Kiedy napój jest wystawiony na działanie ciepła, zmienia kolor, smak i skład. Zazwyczaj okazuje się, że cydr jabłkowy ma ciemny, nieprzezroczysty kolor, podczas gdy sok jabłkowy jest jasny i przezroczysty.
Jeśli wejdziesz do któregoś z lokalnych sklepów spożywczych, bardzo często widać sok jabłkowy przechowywany na półkach sklepowych przez cały rok. W zależności od marki, sok jabłkowy może zawierać dodatek konserwantów lub cukrów, które wzmacniają smak jabłek, wydłużają okres przydatności do spożycia i czynią go stabilnym na półce sklepowej.
Istnieje kilka dodatkowych opcji dla konsumentów, w tym Trader Joe's Unfiltered Apple Juice, który zawiera mniej środków konserwujących i mniejsze ilości cukru. Istnieją również dodatkowe opcje, które zawierają surowy sok jabłkowy, z których jeden jest popularny Martinelli's Juice.