#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Jak działają sokowirówki? To zależy od rodzaju sokowirówki

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

W ostatnich latach sok wzniósł się w powietrze ze względu na niesamowite korzyści zdrowotne i wygodę. Ale jeśli zastanawiasz się, "jak działa sokowirówka?"

Odpowiedź różni się w zależności od rodzaju sokowirówki.

Rodzaje sokowirówek

Jak działają sokowirówki odśrodkowe?

Najpopularniejsza sokowirówka domowa, ze względu na swoją niską cenę, rozdrabnia owoce i warzywa z prędkością 6.000-14.000 obrotów na minutę (RPM). Nic dziwnego, że są one również znane jako szybkie sokowirówki.

Produkt jest podawanyany przez rurę do momentu bezpośredniego kontaktu z szybkoobrotowym ostrzem. Powstały sok jest wyrzucany z dużą prędkością na boki maszyny przez siłę odśrodkową kosza wirującego. Stamtąd jest on przepychany przez ostre sito do dzbanki lub szklanki.

Tania cena i szybki proces sokowania ma swoje minusy. Sok z sokowirówek odśrodkowych ma tendencję do rozdzielania się i szybkiego rozkładania. A ponieważ produkt jest zasadniczo rozdrabniany z dużą prędkością, sok odśrodkowy zawiera do 30% substancji stałych (łupin, nasion, nierozpuszczalnych włókien i łodyg).

Sokowirówki odśrodkowe są najlepsze dla początkujących soków w budżecie, którzy chcą włożyć jak najmniej wysiłku. Jeśli chcesz przygotować sok do późniejszego spożycia lub zrobić duże partie, sokowirówka odśrodkowa nie jest dla Ciebie. Lepiej jest dla osób, które chcą od razu wyprodukować szklankę świeżego soku lub dwie do wypicia.

Więcej o zaletach i wadach sokowirówek odśrodkowych można dowiedzieć się tutaj.

Jak działa mastykowanie sokowirówki? (AKA Sokowirówki Wolne)

Sposób funkcjonowania sokowirówek jest w pewnym sensie bardzo podobny (choć wolniejszy) do funkcjonowania sokowirówek odśrodkowych, a ich wady są podobne.

Produkt jest kruszony przez pojedynczy ślimak (przekładnia) z wolną prędkością 80-100 obr/min. Rozdrobnione produkty są następnie przepychane przez ostre sito do dzbanka lub szklanki, co daje większą wydajność soków niż w przypadku wirówki.

Jest kilka dużych minusów w stosunku do soku wytwarzanego przy użyciu sokowirówki. Powstały sok ma tendencję do bycia bardzo pulchnym i pienistym z gęstym i grubym odczuciem w ustach - nie jest przyjemny, zwłaszcza przy sokowaniu zieleni liściastej (jak jarmuż). Ponadto, produkt może być gorzki w smaku.

Więcej o tym procesie dowiesz się tutaj, a o zaletach i wadach mastykulacji sokowirówek tutaj.

Jak działają sokowirówki Twin Gear?

Jak sama nazwa wskazuje, sokowirówki dwubiegowe używają dwóch biegów (ślimaków).

Świdry obracają się i wciągają produkt, przeżuwają go. Następnie ślimaki wyciągają sok, przepychając przeżute produkty przez ostre sito.

Podobnie jak w przypadku soków odśrodkowych i żujących, sok produkowany przez sokowirówki dwuzwojowe zawiera dużo stałej masy roślinnej. Aż do 30% soku składa się z grubych części, takich jak skórka, nasiona i łodygi. Sokowirówki z podwójnym ślimakiem są również powolne, drogie i trudne do czyszczenia.

Więcej o zaletach i wadach sokowirówki z podwójnym biegiem można dowiedzieć się tutaj.

Co te trzy pierwsze rodzaje sokowirówek mają wspólnego

Sokowirówki mastykulacyjne, odśrodkowe i dwutaktowe mają jedną (nie tak dobrą) cechę wspólną.

Wszystkie one ekstrahują sok, zmuszając rośliny do ostrego przesiewania, co prowadzi do nieoptymalnych rezultatów.

Co więcej, wiele marek sokowirówek z sitem sprzedaje się jako tłoczone na zimno, ale w rzeczywistości nie zawierają one wcale prasy! Firmy prawdopodobnie robią to, ponieważ wiedzą, że najlepszym typem sokowirówki jest prawdziwa maszyna tłocząca na zimno (taka, która faktycznie zawiera prasę), i chcą czerpać korzyści z marketingu swoich sokowirówek jako takich (nawet jeśli tak naprawdę nie jest).

To prowadzi nas do...

Jak działają wyciskarki do soków z zimną prasą?

Sokowirówki wykorzystujące technologię hydrauliczną lub pneumatyczną prasowania są najlepszym rodzajem sokowirówek, jakie możesz kupić. To właśnie ich używa większość sokowirówek do produkcji najwyższej jakości soków dla swoich klientów.

Proces wyciskania soku z maszyn tłoczących na zimno jest dwuetapowy:

  1. Po wrzuceniu do sokowirówki, produkt jest siekany do konsystencji grubej salsy przez wirujące ostrze ze stali nierdzewnej. Sok jest ekstrahowany z grubych produktów przez wyciskanie go pod ciśnieniem tysięcy funtów.*
  2. *Podczas etapu 2, otrzymana masa lub kawałki są filtrowane za pomocą worka prasującego.* Dzięki temu otrzymany sok jest super gładki i bardzo przyjemny do picia.

Jedynym prawdziwym minusem maszyny do wyciskania soku jest cena. Mówiąc prościej, wyciskarki do soków są drogimi urządzeniami kuchennymi przeznaczonymi dla firm produkujących soki, restauracje i domowych miłośników soków, którzy chcą mieć najlepszy i najzdrowszy sok.

Ale dostajesz to, za co płacisz. Nie tylko wydajność soku jest zazwyczaj wyższa w przypadku maszyn do tłoczenia na zimno, ale sok zawiera więcej witamin i składników odżywczych.

Możesz dowiedzieć się więcej o sokowirówkach z zimnej prasy tutaj.

Myśli końcowe

Najlepszą opcją sokowirówki jest (zdecydowanie) sokowirówka tłoczona na zimno. To prawda, niezależnie od tego, czy produkujesz sok owocowy, sok warzywny, czy coś w rodzaju soków z trawy pszennej.

Jeśli jesteś początkującym sokowirnikiem i nie chcesz wydawać pieniędzy na najwyższą jakość, zalecamy skorzystanie z sokowirówek odśrodkowej ze względu na jej łatwość obsługi. Pamiętaj tylko, że w soku mogą znajdować się grube warzywa, a smak nie będzie optymalny.

#