Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...
Nicole Loomis - Apr 06, 2020
Podobnie jak w przypadku każdego innego produktu, rozważając sprzedaż soków, należy najpierw przeanalizować liczby, aby dokładnie przewidzieć, jakie będą wyniki. Jest to kluczowa część tworzenia każdego produktu, choć w przypadku oferty soków wygląda to inaczej niż w przypadku np. wynajmu pokoi w hotelu. Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj, jak obliczyć marżę zysku z soku.
Określ swoje potencjalne koszty
Po pierwsze, należy policzyć koszty surowców. W tym momencie decydujesz, w jaki sposób będziesz kupować jabłka, marchew, trzcinę cukrową, szpinak, truskawki i inne. Staniesz przed wyborem między zakupem droższych składników organicznych a uzyskaniem lepszych efektów w przypadku produktów nieekologicznych. Chociaż nietknięta, wolna od pestycydów świeżość produktów ekologicznych może przyciągnąć niektórych klientów, ta opcja szybko się sumuje.
Trzeba też zdecydować, gdzie będziemy kupować te składniki, co wpłynie na wydatki. Lokalni dostawcy zapewniają łatwe i niedrogie źródło owoców i warzyw, ale prawdopodobnie będziesz musiał kupować w wielu różnych miejscach, aby uzupełnić menu. Należy odpowiednio koordynować dostawy, aby nigdy nie zabrakło jakiegoś składnika i nie zmarnować potencjalnej sprzedaży. Należy również pamiętać, że składniki kosztują więcej, gdy nie ma na nie sezonu.
Przemyśl koszty menu
Następnie należy zastanowić się, jak te składniki łączą się w konkretne świeżo wyciskane soki w menu. Jeśli stworzysz pyszny napój, w którym użyjesz kilku drogich składników, może się okazać, że nie będzie on opłacalny finansowo, nawet jeśli sprzedasz ich setki. Najlepiej jest ograniczyć koszty w trakcie tworzenia menu, a jeśli nalegasz na użycie określonej kombinacji, możesz poszukać tańszych produktów, aby to zrealizować.
Licz także dodatkowe koszty
Oprócz samego soku, należy również liczyć koszty dodatkowe. Weź pod uwagę koszty pracy związane z utrzymaniem baru z sokami, jeśli taki posiadasz, lub inne koszty związane z magazynowaniem składników i przygotowywaniem soku. Sprzęt do produkcji soków to również dość duży koszt początkowy, który należy uwzględnić. Na koniec należy uwzględnić kubki i pokrywki do napojów. Te wydatki, wraz z wydatkami na składniki, stanowią całkowite wydatki.
Wycena menu
Po ustaleniu wydatków należy zastanowić się nad rozsądnymi cenami produktów. Poszukaj informacji o tym, jak inni przedsiębiorcy wyceniają napoje, a następnie ustal ceny swoich produktów w tym samym przedziale. Oczywiście ceny napojów organicznych mogą być wyższe niż nieorganicznych.
Oblicz swój zysk
Następnie należy odjąć koszty od ceny produktu i przewidzieć, ile napojów uda się sprzedać w ciągu jednego dnia. Prognozy te mogą stać się bardziej konkretne, gdy sprzedaż będzie w miarę stabilna.
Jeśli chcesz rozpocząć wyciskanie soków, JuicerNet ma wiele unikalnych modeli sokowirówek do wyboru, od sokowirówek do owoców i warzyw po sokowirówki do trzciny cukrowej i wiele innych.