Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...
Kiedykolwiek gotuję, uwielbiam tę część, w której dodaję czosnek. To po prostu wypełnia moją kuchnię tak pięknym aromatem i sprawia, że moje usta są jak szalone. A ja mam tajemnicę, że dostanę tylko czosnek o najlepszym smaku: Hoduję go w domu!
Dlaczego uprawiasz czosnek?
Rzecz w tym, że czosnek jest dobry na tak wiele różnych sposobów. Dodaje nie tylko smacznego smaku do Twoich ulubionych potraw (tak wszechstronnych!), ale jest również przydatny w wielu różnych naturalnych środkach zdrowotnych. Nie musisz decydować, do czego będziesz używać swojego domowego czosnku; zaufaj mi, zawsze będzie się przydawał.
1. Układ odpornościowy
Czosnek jest wypróbowanym i prawdziwie odpornym suplementem diety. Badania pokazują, że osoby przyjmujące codziennie suplement czosnkowy mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo przeziębienia i przeziębienia o 63%. Dodatkowo, czosnek jest przydatny w leczeniu uporczywych infekcji gronkowcem i paciorkowcami. Wiele osób przygotowuje również własny olejek czosnkowy, aby przyspieszyć leczenie infekcji uszu.
2. Zdrowie sercowo-naczyniowe
Kiedy jesz czosnek z innymi produktami spożywczymi, pomaga on Twojemu ciału lepiej radzić sobie z cholesterolem i zapobiega jego gromadzeniu się. To znacznie zmniejszy ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Czosnek jest również doskonały dla osób cierpiących na wysokie ciśnienie krwi. Jedzenie czosnku codziennie może obniżyć nadciśnienie nawet o 8%.
3. Zapobieganie rakowi
Naukowcy odkryli, że im więcej czosnku człowiek je jako regularną część swojej diety, tym bardziej mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka żołądka, jelita grubego i raka wątroby.
Zobacz pełne korzyści zdrowotne czosnku tutaj.
Jak uprawiać czosnek w domu
Na szczęście, czosnek wcale nie jest trudny do ogarnięcia w domu. Niezależnie od tego, czy masz miejsce na kilka roślin, czy też masz ogród na świeżym powietrzu, który pomieści Twoje roczne zapasy, dobrze będzie dodać to wspaniałe zioło do swojego repertuaru zielonych kciuków.
Pamiętaj, że należy sadzić tylko organiczne ząbki czosnku. Nie tylko jest to o wiele lepsze dla Twojego zdrowia, ale również czosnek nieorganiczny z supermarketów jest często poddawany zabiegom chemicznym, które zapobiegają jego dobremu kiełkowaniu podczas sadzenia (eww). W związku z tym, oto przewodnik, który krok po kroku pomoże Ci zdobyć swój własny czosnek w domu!
- Sadzimy czosnek zanim ziemia zamarznie, zazwyczaj w październiku na półkuli północnej. (Jeśli uprawiasz ogród w domu, oczywiście nie ma to znaczenia!) Użyj odpowiedniej ziemi: luźnej i żyznej.
- Załóżcie na nią 2-3 cale materii organicznej.
- Zrób płytkie bruzdy w odległości 6 cali. Rozbij dużą główkę czosnku.
- Odkładaj tylko największe ząbki do sadzenia, a mniejsze wykorzystaj do gotowania lub do celów medycyny naturalnej.
- Rośnij ząbki na głębokość 2 cali, a w bruzdach w odległości 4 cali.
- Upewnij się, że ostrzejszy koniec ząbka jest skierowany do góry.
- Wypełnij otwory brudem, a następnie dobrze nawodnij. Możesz również dodać trochę martwych liści lub kompostu. Potem czekasz.
- Wiosną (lub gdy zaczną pojawiać się twoje rośliny), nawozimy twoje rośliny czosnkowe.
- Podlewaj je, gdy gleba jest sucha o centymetr pod powierzchnią (nie będą potrzebowały zbyt wiele) i zrywaj wszystkie rosnące kwiaty.
- Śledzić, ile liści ma każda roślina. Gdy osiągną one 5 lub 6 zielonych liści, czas je wyciągnąć.
Możesz od razu zjeść swoje zbiory, a jeśli zdecydujesz się na przechowywanie ich na później, oczyść je, powieś w chłodnym i suchym miejscu, a następnie przechowuj w ciemnym, dobrze wentylowanym miejscu. Miłej zabawy!