#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Zrozumienie okresu przydatności do spożycia soku tłoczonego na zimno

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

Jak długo trwa sok? Rozmawiając z klientami, otrzymujemy wiele takich pytań o trwałość soku. Staramy się nie dawać jednoznacznych odpowiedzi, ponieważ prawda jest taka, że zależy to od wielu czynników i jest bardzo skomplikowane. W tym wpisie postaram się wyjaśnić podstawy tego, co wpływa na trwałość soku surowego tłoczonego na zimno. Zastrzeżenie: przez "termin przydatności do spożycia" rozumiemy kolor i smak i nie podajemy żadnych informacji dotyczących zdrowia i bezpieczeństwa. Prawo i przepisy dotyczące terminu przydatności do spożycia mogą się różnić w zależności od regionu, dlatego należy przestrzegać wytycznych rządowych w danym regionie. Warunki korzystania z naszej strony internetowej są zamieszczone tutaj].

Stosowanie dobrych produktów

Zaczynając od świeżych, czystych produktów jest najważniejszym czynnikiem w podawaniu soku, który będzie trwał kilka dni w lodówce. Jeśli używasz produktów gnijących lub ciętych z dużym wyprzedzeniem, zaczynają się one utleniać i znacznie skraca się okres ich przydatności do spożycia. Upewnij się, że kupujesz produkty z zaufanego źródła i że przestrzegasz przepisów działu zdrowia dotyczących czyszczenia produktów.

Korzystanie z odpowiedniego sprzętu

Wiele razy, gdy ludzie narzekają, że ich sok szybko się rozdziela lub zmienia dziwne kolory, to dlatego, że nie używają prawdziwej prasy do soków. Tylko prawdziwa prasa do soków, jak sokowirówka Goodnature, da Ci ten gładki, spójny sok, który będzie trwał kilka dni.

Sok produkowany przy użyciu dowolnej innej technologii - w tym sokowirówki wolnoobrotowej, sokowirówki ślimakowej lub sokowirówki odśrodkowej - daje gruboziarnistość, spieniony sok, który szybko się rozdziela i brązowieje. Zobacz nasz artykuł o typach sokowirówek, aby uzyskać więcej informacji.

Nadużycie temperatury

Musisz trzymać cały proces sokowania w zimnie. FDA zaleca, aby temperatura była niższa lub równa 41° F (5° C). Jeśli masz kuchnię z lodówką, która jest idealna, ale jeśli nie, upewnij się, że produkty trafiają z lodówki i są jak najszybciej przetwarzane na sok, a następnie ponownie umieszczane w lodówce. Można również użyć szokowego agregatu chłodniczego, aby szybko doprowadzić produkt do właściwej temperatury. Jeśli dostarczasz sok tłoczony na zimno, musisz utrzymywać go w odpowiedniej temperaturze w całym łańcuchu dostaw. Utrzymanie produktu na zimno poprawi kolor, smak i wydłuży okres jego przydatności do spożycia.

Kwasowość .

Sok o niskim PH (wysokiej kwasowości) na ogół trwa dłużej niż sok o wysokim PH. Na przykład, sok z cytryny (o niskim PH) będzie miał znacznie dłuższy okres trwałości niż sok z marchwi. Zasadniczo należy starać się dodawać do sok kwaśny, gdy jest to możliwe, w celu wydłużenia okresu trwałości. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego tak wiele przepisów na zimną prasę zawiera cytrynę? Teraz już wiesz! Poniżej znajduje się lista różnych owoców i warzyw oraz ich kwasowość: http://www.pickyourown.org/ph_of_foods.htm.

Metody konserwacji

W tłoczonym na zimno soku najczęstszą formą konserwacji jest HPP, High Pressure Processing. Jest to proces, w którym plastikowe butelki z sokiem są przesyłane przez komorę wysokociśnieniową w celu zabicia żywych mikroorganizmów i przedłużenia okresu trwałości. Proces ten może wydłużyć okres przydatności do spożycia o około 30-60 dni w przypadku niektórych odmian soku, ale nie wszystkich.

Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że niektóre firmy nazywają HPP "zimnym ciśnieniem". Brzmi jak "zimno-prasowane", prawda? Zrobiono to celowo, aby zdezorientować konsumentów w kupowaniu soku, który nie jest tłoczony na zimno. Więc, bądź ostrożny czytając etykietę. To, że coś jest "tłoczone na zimno", nie oznacza, że jest "tłoczone na zimno". Przeczytaj więcej w moim artykule "Prawda o soku HPP".

Ok, więc jaki jest termin przydatności do spożycia soku tłoczonego na zimno?

Stosując się do wszystkich powyższych wytycznych, powinieneś być w stanie uzyskać 3-5 dni okresu przydatności do spożycia surowego soku, ale może to być nawet zero dni, jeśli któraś z powyższych wytycznych nie jest przestrzegana lub inne czynniki powodują, że sok źle się zachowuje.

#