#
ul. Piotrkowska 53k 26-300 Opoczno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

TECHNOLOGIA WOLNOOBROTOWEGO WYCISKANIA SOKÓW

wolnoobrotowa wyciskarka Hurom

Niestety, w naszym kraju nie brakuje osób, które w swoich codziennych jadłospisach umieszczają zbyt mało warzyw oraz owoców. Bez wątpienia przekonanie takich ludzi do spożywania zdrowych produktów nie jest łatwym zadaniem. Wydaje się, że najlepszym wyjściem z całej sytuacji jest po prostu picie świeżo wyciskanych soków, które są smaczne i bardzo zdrowe. Dlaczego warto to robić? Na jakiej zasadzie działa nowoczesna technologia wyciskania? O tym wszystkim przekonacie się czytając dzisiejszy artykuł.

Kluczowym elementem wyciskarek wolnoobrotowych jest wałek ślimakowy, który gwarantuje, że sok posiada dużo witamin, minerałów czy enzymów. Trzeba zaznaczyć, że technologia wolnoobrotowa wyciska soki na zimno, co powoduje, że napoje są odżywcze oraz zdrowe.

Świeże soki vs. smoothies - co wybrać?

Wiele osób zastanawia się, która z tych opcji jest lepsza pod kątem smaku oraz działania na organizm. Trzeba zaznaczyć, że smoothies w zdecydowanej większości przypadków zawierają takie elementy jak choćby słodzone jogurty, soki owocowe (uzyskiwane z koncentratów), mleko migdałowe, mrożone owoce, lody czy miód. Niestety te dodatki są niezdrowe, a całość bardzo kaloryczna.

Tymczasem świeżo wyciśnięty sok - zamiast słodzików - posiada substancje odżywcze, które nie zapychają układu pokarmowego poprzez duże ilości błonnika, który jest trudny do rozpuszczenia. Poza tym napój można łatwo wymieszać z rozmaitymi składnikami, które mają dobre działanie na nasze zdrowie. Takie elementy jak buraki lub jarmuż rzecz jasna nie pasują do smoothies, ale z sokami komponują się znakomicie.

Warto wiedzieć, że duże w tym aspekcie znaczenie ma technologia wolnoobrotowego wyciskania soków, która sprawia, że napoje są smaczniejsze oraz bardziej zdrowe - w porównaniu do zwykłych sokowirówek czy blenderów. Zastosowane wałki ślimakowe cechują się też większą trwałością, przez co nie wymagają szczególnej pielęgnacji. Poza tym nie niszczą substancji odżywczych, gdyż w wyciskarce nie dochodzi do żadnego wzrostu temperatury. Oprócz tego wyciskarki wolnoobrotowe świetnie oddzielają pulpę od soku (aż do ostatniej kropli).

Rodzaje wyciskarek wolnoobrotowych

Najczęściej spotykane typy wyciskarek wolnoobrotowych to urządzenia pionowe oraz jedno-ślimakowe. Producent Hurom zastosował jeszcze bardziej nowoczesne rozwiązanie, ponieważ - na przykład w modelach HH i HF - zastosował wałki ślimakowe 2 generacji. Klienci mają do wyboru zatem wysokiej jakości wyciskarki poziome oraz pionowe. Jakie są ich najważniejsze cechy?

Wyciskarki poziome

  • a) pierwotny typ wyciskarek,
  • b) wałek ślimakowy ułożony w pozycji poziomej,
  • c) urządzenia posiadają dodatkowe funkcje robota kuchennego,
  • d) wydobywają więcej soku (z warzyw liściastych),
  • e) są łatwe do utrzymania w czystości,
  • f) tańsze, niż wyciskarki pionowe.

Wyciskarki pionowe

  • a) nowocześniejsze,
  • b) wałek ślimakowy ułożony jest w pozycji pionowej,
  • c) świetnie sprawdzają się w aspekcie wyciskania warzyw i owoców,
  • d) wśród tych produktów są modele, które mają większe otwory wsadowe - pozwala to oszczędzić czas przygotowania napojów,
  • e) dozowanie składników ułatwione dzięki grawitacji,
  • f) łatwe do utrzymania w czystości,
  • g) aktualnie najczęściej wybierane.

Trzeba podkreślić, że świeże warzywa oraz owoce to bogata dawka witamin oraz substancji odżywczych, które mają bardzo pozytywne działanie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poprawia się m.in.:funkcjonalność mięśniowa, działanie układu odpornościowego czy zwiększa poziom energii, która jest potrzebna do realizowania codziennych czynności. W tym celu warto korzystać z wyciskarek, w których zastosowano technologię wolnoobrotową, która ułatwia uzyskanie wyżej wymienionych korzyści.

#