#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Wyciskarka czy sokowirówka? Co lepiej kupić?

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 490,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 890,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 490,00 Dodaj do koszyka

To, że można samemu robić soki większość osób doskonale wie. Pozostaje jednak pytanie czy robić te soki wyciskarką czy sokowirówką. To co dostajemy w sklepach to bardzo często soki, które powstają z koncentratu, który jest rozcieńczony wodą i można go przechowywać wiele miesięcy, bo został poddany pasteryzacji i wtedy zniszczone zostały także liczne składniki odżywcze. Trzeba także pamiętać, że część soków jest dosładzana. Dlatego lepiej będzie robić je samodzielnie.

Wyciskarka do soków czy sokowirówka - co lepsze?

Na temat obu sprzętów znajdziemy bardzo wiele różnych informacji, pojawia się tylko pytanie jaki faktycznie wybrać sprzęt biorąc pod uwagę swoje potrzeby. Działanie wyciskarki jest bowiem istotnie szersze i ten sprzęt będzie pracował z różnymi warzywami, owocami, także tym liściastymi. Nie będzie jednak takiej możliwości gdy chodzi o sokowirówki, które oczywiście poradzą sobie z jabłkiem czy gruszką, ale nie poradzi sobie już z liściastymi warzywami czy miękkimi malinami jagodami.

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa, a jak sokowirówka?

Podstawowa różnica w przypadku tych urządzeń to zasada ich działania. Sokowirówka jest w stanie uzyskać dużo soku w krótkim czasie dzięki obrotom, które wykonują znajdujące się tam ostrza. W sumie sprzęt taki może wykonywać nawet 12 tysięcy obrotów na minutę, siła odśrodkowa spycha miazgę na ścianki i przeciska przez otwory. Masa dzielona jest na sok i pulpę dość wilgotną. Wyciskarka nie ma natomiast ostrzy, ale specjalny wałek ślimakowy, który odpowiada za miażdżenie składników. Wykonuje wolne obroty, ale pracuje z dużą siła i wyciska owoce i warzywa z bardzo dużą dokładnością, faktycznie można dzięki temu uzyskać wartościowy sok. Wyciskarka nie rozcina komórek owoców i warzyw, ale będzie je miażdżyć. Nie podnosi temperatury soku i dzięki temu nie niszczy cennych wartościowych składników. Jest także bardziej skuteczna ponieważ pulpa jaka pozostaje po wyciskarce jest praktycznie sucha.

Sok z wyciskarki i z sokowirówki – czym się różni?

Mechanizm działania tych urządzeń oczywiście nie zostaje bez wpływu na to jaka będzie jakość i smak soku a także jego konsystencja. Utlenianie, które dzieje się w sokowirówce będzie niszczyć witaminy, a jednocześnie powoduje powstanie piany, która nie każdemu będzie odpowiadała przy piciu soku. Nie będzie można go również przechowywać przez dłuższy czas, a jest to możliwe w przypadku wyciskarki. Soku z wyciskarki najczęściej będą bardziej bogate w witaminy, ale również będą gęstsze. To będzie także uzależnione od wykorzystywanej wyciskarki, ponieważ niektóre posiadają rozwiązania, dzięki którym można ewentualnie samemu decydować o tym czy sok ma być bardziej lub mniej gęsty.

Oczywiście oba sprzęty różnią się między sobą, a wybór konkretnej propozycji będzie uzależniony od indywidualnych oczekiwań osoby, która będzie dany sprzęt wykorzystywała, jakie będzie miała potrzeby, jakie soki najchętniej spożywa. Warto także wziąć pod uwagę kwestie ceny, trzeba bowiem pamiętać, że urządzenia wolnoobrotowe na dobrym poziomie są zdecydowanie droższe niż proponowane nam sokowirówki.

#