Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...
Długotrwałe dążenie do znalezienia najsłodszych, dojrzałych i ogólnie doskonałych owoców może być wyzwaniem. Arbuz jest idealnym, całorocznym, słodkim i soczystym przysmakiem, ale jak wybrać ten najlepszy?
Aby uniknąć długich przerw w produkcji, podzieliliśmy się kilkoma wskazówkami dotyczącymi wyboru idealnie dojrzałego arbuza.
Ten piękny owoc to około 92% wody, niskokaloryczny i pełen witamin, w tym witaminy A, C, potasu, magnezu i innych! Nie tylko pozostajesz nawodniony, ale także kąpiesz się pod prysznicem z cennymi przeciwutleniaczami poprzez zwiększenie ilości likopenu.
Jak wybrać najlepszy arbuz w sklepie spożywczym lub na rynku rolnym? Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, aby zostać miłośnikiem arbuzów:
- Sprawdź wagę arbuza
- Szukaj żółtych plam (które są dobre!)
- Dajcie Arbuzowi zapach
- Testuj delikatnie
- Stuknij w Zewnętrzny Arbuz
- Szukaj ogona
Sprawdź wagę arbuza
Szukając idealnie dojrzałego melona, poszukaj największego z dostępnych. Podobnie jak dojrzałe ananasy, im cięższy jest, tym soczystszy będzie. Kiedy już znajdziesz świetną opcję, trzymaj go obiema rękami i poczuj wagę.
Dojrzałe arbuzy rzeczywiście zawierają więcej wody, dlatego też będą czuć się nieco cięższe niż ich niedojrzałe odpowiedniki.
Szukaj Yellow Spots (Które są dobre!)
Następnie sprawdź powierzchnię arbuza pod kątem miejsca w terenie. Plamka ta jest zazwyczaj żółta lub ciemnożółta i wskazuje, po której stronie leży arbuz na polu. Plamki te zazwyczaj przerażają ludzi, ponieważ nie są estetyczne, ale tak nie jest - gdy arbuzy mają ciemno-żółte plamki, oznacza to, że melon jest słodki. Czasami zdarzają się arbuzy, które mają ciemnobrązowe lub nawet czarne plamki z małymi kropkami, są to punkty zapylenia, dzięki którym owoce są słodsze.
Poddaj Arbuzowi testowi zapachowemu.
Podnieś arbuza i powąchaj zewnętrzną skórkę. Powinien mieć lekko słodki zapach, podobny do zapachu ananasa, kantalupy, spadzi lub innego melona.
Delikatnie dotknij zewnętrznej strony arbuza
Poczuj się jak na zewnątrz arbuza, aby znaleźć jakieś mięsiste lub miękkie miejsca. Następnie spróbuj stuknąć lub uderzyć w środek arbuza. Słuchasz odgłosu "stukania" - oznacza to, że melon jest już dojrzały!
Jeśli słyszysz wysoki dźwięk, oznacza to, że arbuz jest niedojrzały. Jeśli słyszysz "dudniący" dźwięk, oznacza to, że masz na rękach idealnie dobrego arbuza.
Szukaj ogona
Czasami arbuzy mają jeszcze przypięty "ogon" - jeśli tak, to zerknij, aby określić ich dojrzałość. Jeśli ogon jest wysuszony, oznacza to, że arbuz jest dojrzały i gotowy do spożycia. Jeśli ogon jest jeszcze zielony, oznacza to, że jest niedojrzały i nie do końca dojrzały.
Myśli końcowe
Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogły Ci znaleźć idealny melon! Jak zawsze, wiedza na temat tego, czego szukać, jeśli chodzi o świeże owoce, przyjdzie z czasem i praktyką.